Δευτέρα, Οκτωβρίου 9

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΘΕΣΣΑΛΙΑ΄΄

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΘΕΣΣΑΛΙΑ΄΄
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006


1.Ποιο έργο νομίζετε ότι θα συνδέσει το όνομά σας με την ιστορία του Δήμου σας;

Αν μιλάμε για έργα υποδομών, σίγουρα θα αναφερθώ στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το Δήμο μας εδώ και πολλά χρόνια όσον αφορά την ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού και του δικτύου μεταφοράς του. Σε έξι μήνες από σήμερα θα πίνουν όλοι οι δημότες νερό αρίστης ποιότητας. Επίσης με την αποπεράτωση των νέων δημοτικών καταστημάτων επί της οδού 30ης Ιουλίου και την ανταλλαγή τους με τα ιδιωτικά καταστήματα επί της Ελληνικής Αεροπορίας, θα γίνει ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και πεζοδρόμηση της οδού Ελληνικής Αεροπορίας από την Εθνική οδό μέχρι την οδό 30ης Ιουλίου. Μαζί με τον πεζοδρόμο που έγινε κάτω από την Εθνική οδό, το όλο έργο θα συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση και στην οικονομική ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου της πόλης μας.
Ένα έργο που χρειάζεται ο τόπος είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση. Ήδη συντάσσεται η μελέτη σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Βόλου και αφού τελειώσει μέχρι τέλους του 2006, θα εντάξουμε το έργο στο Δ΄ΚΠΣ για χρηματοδότηση. Πιστεύουμε ότι σε 2-3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο.


2.Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για τα οικονομικά του Δήμου σας. Ήταν σκληρή και επικριτική κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Στις κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο για τα οικονομικά του Δήμου μας, απάντησα προχθές αναλυτικά και εμπεριστατωμένα αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για συκοφαντίες, λίγες μέρες πριν τις εκλογές για να κερδίσει τις εντυπώσεις και την ψήφο των δημοτών. Ο Δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α. Νέας Αγχιάλου, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, εάν πλήρωναν σήμερα όλες τις υποχρεώσεις τους και εισέπρατταν όλες τις απαιτήσεις τους, θα υπήρχε στο ταμείο του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α., ποσό 810.000€. Όποιος δημότης επιθυμεί, είμαστε στη διάθεσή του για την επιβεβαίωση των παραπάνω στοιχείων.
Όσον αφορά την μείζονα μειοψηφία ούτε σκληρή ήταν, ούτε αντιπολίτευση με επιχειρήματα έκανε, με θετικές και ουσιαστικές προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου που είναι κοινά. Όποια απόφαση και αν παίρναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για σοβαρά έργα, αναγκαία και ωφέλιμα για τον τόπο, είτε δεν ψήφιζαν θετικά, είτε παρέπεμπαν τις αποφάσεις άμεσα ή έμμεσα στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό να ματαιώσουν ή να καθυστερήσουν τα έργα αυτά.
Όχι μόνο δεν μας βοήθησαν για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου αλλά απεναντίας, ήταν σε μια μόνιμη αντιδικία μαζί μας, κι αυτό γιατί προφανώς θεωρούσαν ότι έπρεπε να υποσκάπτουν συνεχώς τη διοίκηση του Δήμου προκειμένου να αναρριχηθούν και πάλι στην εξουσία μιας και ποτέ δεν πίστεψαν ότι την έχασαν επειδή θεωρούσαν ότι υπήρχε ιδιοκτησιακή σχέση μ’ αυτήν.
Δεν έκαναν προτάσεις , ούτε τους ενδιέφερε ο διάλογος, όπως δεν ενδιαφέρει και τώρα ο διάλογος την υποψήφια Δήμαρχο κ. Ευαγγελία Κρίκου. Γι’ αυτό στις προσεχείς εκλογές δεν δέχθηκε να μιλήσει ο Δήμαρχος τελευταίος (επικαλούμενη αλλαγή του νόμου). Θέλει τον μονόλογο για να κατηγορήσει τον Δήμαρχο και ενδεχομένως να του ρίξει λάσπη. Κάθε Δήμαρχος στην διάρκεια της θητείας του, υλοποιεί κάποια έργα, σύμφωνα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και θα πρέπει να έχει την ευκαιρία μετά από όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, να μπορεί να απαντήσει στις όποιες κατηγορίες του επιρρίψουν. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία, υπάρχουν τα ήθη και έθιμα, τα οποία είναι πάνω και από τους νόμους, διότι από τα ήθη και έθιμα του λαού βγαίνουν οι νόμοι. Έτσι μόνο δεοντολογικά μπορεί να υπάρξει διάλογος και όχι μονόλογος με ανυπόστατες κατηγορίες που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.


3.Η καλύτερη στιγμή σας ως Δήμαρχος και η χειρότερη;

Σίγουρα η καλύτερη στιγμή ήταν όταν ανακοίνωσα στο Δημοτικό Συμβούλιο την χρηματοδότηση των έργων ύδρευσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πραγματικά παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ευοδωθήκαν επιτέλους οι προσπάθειες που κάναμε το προηγούμενο διάστημα και με την βοήθεια όλων, λύθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου μας. Οι χειρότερες στιγμές αφορούν την καθημερινότητα, το άγχος που με διακατέχει να προλάβω τα πάντα, η έλλειψη χρόνου, οι χαμένες ευκαιρίες…Έτσι όλα αυτά μπορώ να πω με ειλικρίνεια, με ταλαιπωρούν σε καθημερινή βάση.


4.Αν και δηλώνετε αυτοδιοικητικός, ποιες πολιτικές δυνάμεις σας υποστηρίζουν;

Πιστεύω ότι η κομματικοποιημένη Αυτοδιοίκηση δεν παράγει έργο. Όλοι έχουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, αλλά για το Δήμο, σημασία για μένα και για το συνδυασμό μας, έχει η στήριξη των πολιτών της Νέας Αγχιάλου, των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αϊδινίου και Μικροθηβών καθώς και των παραλιακών οικισμών Κριθαριάς, Μαράθου, Αγίου Γεωργίου, Μεγάλης Βελανιδιάς και Δημητριάδας.Αυτή την προτεραιότητα έχω και δεν είμαι διατεθειμένος να θέσω την σχέση μου με τους πολίτες σε δεύτερη μοίρα, για τίποτε άλλο. Εμείς αγωνιζόμαστε με γνώμονα το καλό του Δήμου μας. Γι’ αυτό και έχω καλές και φιλικές σχέσεις με τους πολιτευτές του Νομού μας σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν και μας βοήθησαν όλοι για να λυθούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας.


5.Ανανεώθηκε ο συνδυασμός σας; Είστε συγκεντρωτικός όπως λένε;

Η ανανέωση δεν είναι μόνο θέμα καινούργιων προσώπων. Η ανανέωση αφορά κυρίως τις καινοτόμες και σύγχρονες προτάσεις που οφείλει να έχει η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση των καινούργιων προκλήσεων των καιρών, για την επίλυση των προβλημάτων. Επεδίωξα το ψηφοδέλτιό μας να απαρτίζεται από πρόσωπα καταξιωμένα κοινωνικά που να επιθυμούν να προσφέρουν στο Δήμο μας μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι να αναζητούν οποιουδήποτε είδους επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση με τη συμμετοχή τους στα κοινά. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την ανανέωση. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σας λέω ότι δεν προκύπτει από κάποια αναγκαιότητα ή έλλειψη. Είναι η δέσμευση και ευθύνη που έχω απέναντι στους δημότες μας να ελέγχω προσωπικά το έργο το οποίο γίνεται. Η θέση του Δημάρχου δεν περιποιεί απλά τιμή στον επικεφαλή ενός συνδυασμού. Απαιτεί σκληρή δουλειά και επαγρύπνηση.



6.Αν εκλεγείτε θα είναι η τελευταία σας 4ετία;
Νομίζω ναι. Γιατί είμαι άτομο που ανησυχώ για το κάθε τι.
Και επειδή πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά από τα πιο σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του τόπου μας, καλό θα ήταν να αναλάβει και κάποιο άλλο ικανό άτομο τα ηνία για την συνέχιση της ανάπτυξης του Δήμου Νέας Αγχιάλου. Γιατί πραγματικά, ο τόπος μας το αξίζει. Διψάει για πρόοδο, δημιουργία και ανανέωση.


7.Το 42% σας ευνοεί;

Εμείς θα ζητήσουμε ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ τους δημότες να μας εμπιστευτούν για μια ακόμη φορά για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε μαζί. Θέλουμε να μας ψηφίσει η πλειοψηφία των δημοτών μας από την πρώτη Κυριακή για να μπορούμε να πιέζουμε την κάθε εξουσία με περισσότερες δυνάμεις προκειμένου να πετυχαίνουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το Δήμο μας.


8.Πως θα πείσετε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το δικό σας συνδυασμό;

Διότι πραγματοποιήσαμε στο σύνολό του σχεδόν το πρόγραμμά μας και εκτελέσαμε και επιπλέον έργα τα οποία δεν τα είχαμε συμπεριλάβει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Και τούτο διότι είδαμε στην πορεία ότι ήταν αναγκαία ορισμένα έργα και αξιοποιήσαμε όλα τα δυνατά προγράμματα με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Με την σκληρή δουλειά και την αγάπη για προσφορά στον τόπο μας, αλλά και την αισιοδοξία που είχαμε για την επιτυχημένη θητεία, μπορούμε και βλέπουμε κατάματα τους δημότες μας, αυτούς που είναι οι μεγαλύτεροι κριτές του πράγματι τεράστιου έργου που έχει επιτευχθεί στην περιοχή μας. Πολλά από τα έργα μας έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί για χρήση από τους δημότες και τους επισκέπτες. Πολλά από τα έργα μας βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης και σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχουν και άλλα έργα που ήδη έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της εκκίνησης της εκτέλεσής τους και βεβαίως ορισμένα που δημοπρατούνται σε λίγες μέρες και θα υλοποιηθούν πολύ γρήγορα. Όλα τα έργα που δημοπρατούνται, είμαστε βέβαιοι για την υλοποίησή τους γιατί είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις, είτε από προγράμματα του κράτους είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να θέτουμε υψηλούς στόχους και να τους επιτυγχάνουμε. Όλα αυτά τα χρόνια χειριστήκαμε τις τύχες του Δήμου μας με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας. Δεν περιοριστήκαμε και δεν θα περιοριστούμε σε μια απλή διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου. Στο Δήμο μας αξίζουν τα μεγάλα οράματα. Είμαστε σε θέση να τα υλοποιήσουμε.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους δημότες μας να μας εμπιστευτούν για ακόμη μια φορά με την ψήφο τους για να ολοκληρώσουμε τα έργα μας και ν’ ανοίξουμε νέους ορίζοντες για την πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας.