Τετάρτη, Νοεμβρίου 14

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ
ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Γραφή με το φως είναι στην κυριολεξία η φωτογραφία, αφού στην πραγματικότητα αποτυπώνει στο χαρτί στιγμές κλεμμένες απ’ το χρόνο! Δανείζεται το φως για να γράψει με εικόνες τις ομορφιές της φύσης, τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων, πολιτικές εκδηλώσεις, επαναστάσεις και αγώνες. Στην πορεία της πέρασε από πολλές φάσεις με πολλούς πρωτοπόρους και ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους πάνω στην έρευνα και την διάδοση της φωτογραφίας.
Υπάρχουν φωτογραφίες που είναι πραγματικά έργα τέχνης, άλλες που είναι ιστορικές μαρτυρίες, φωτογραφίες που έκαναν ανθρώπους να κλάψουν ή να γελάσουν μέχρι δακρύων και φωτογραφίες που έριξαν κυβερνήσεις.
Πέρα από κάθε αμφιβολία η αποτύπωση της εικόνας αποτελεί από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και από τις λίγες περιπτώσεις που μια καθαρά τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη, γέννησε μια νέα μορφή τέχνης.
Αξιόλογη και πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου για τη συλλογή των παλιών φωτογραφιών, περίπου 6.500 χιλιάδες, και η έκδοσή τους σε αυτό το καλαίσθητο λεύκωμα.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολλές φωτογραφίες καταστράφηκαν κατά καιρούς και για διάφορες αιτίες (πόλεμοι, πυρκαγιές, σεισμοί), η συλλογή αυτή θα αποτελέσει από εδώ και μπρος ένα αξιόλογο ιστορικό αρχείο, αφού μέσα από τον φωτογραφικό φακό αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου μας, από εκεί που ξεκινήσαμε, η πορεία μας σε αυτό τον τόπο και οι δύσκολες συνθήκες προσαρμογής στη νέα ζωή, τα ήθη και τα έθιμα και φυσικά οι δραστηριότητες των κατοίκων. Η δύναμη της φωτογραφίας φαίνεται και σε αυτό το λεύκωμα όπου ο καθένας που θα το δει, θα αναπολήσει το παρελθόν και θα γνωρίσει την πορεία των Αγχιαλιτών στον τόπο τους, την πόλη μας, την Νέα Αγχίαλο.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Φιλοπρόοδο Σύλλογο για αυτή την πρωτοβουλία, τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες και θα πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον.
Από την πλευρά μου, εγώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, υποσχόμαστε να είμαστε αρωγοί και να στηρίζουμε και στο μέλλον τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, όπως ήδη έχουμε κάνει και στο παρελθόν.