Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


Στη κοινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Αγχιάλου που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νέας Αγχίαλου στις 2/12/2009 συζητήθηκε και το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Επειδή παρανοήθηκαν οι απόψεις μου μέσω του τύπου, έχω να αναφέρω τα εξής:

Σε απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Νέας Αγχιάλου (αριθ.86/26-5-2008), αναφέρεται ότι:

Είμαστε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

  1. Να αποδοθούν στους ΟΤΑ όλοι οι παρακρατημένοι πόροι και διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τις επιπλέον αρμοδιότητες που δόθηκαν.
  2. Να αξιολογηθεί η πορεία των ενοποιημένων δήμων και κατά πόσο ήταν αρνητική ή θετική για τους πολίτες.
  3. Τα όρια των δήμων να προκύψουν μετά από την εκπόνηση του συνόλου των μελετών που προτάθηκαν από την ΚΕΔΚΕ στο συνέδριο της Κυλλήνης.
  4. Οι συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι εθελοντικές και μετά από διάλογο και όχι αναγκαστικές.
  5. Να μην είναι αποκομμένη η διοικητική μεταρρύθμιση Α΄ βαθμού από την γενικότερη αναδιάρθρωση της Περιφέρειας και του κράτους (αιρετός Περιφερειάρχης κ.τ.λ.).
  6. Να ληφθούν υπόψη κριτήρια που θα βλέπουν τις ανάγκες του μέλλοντος, με βάση και το παρελθόν δηλ. την παράδοση του κάθε τόπου και θα αποδυναμώνουν την γραφειοκρατία και θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότερη αποκέντρωση και ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Σ΄αυτή τη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Νέας Αγχιάλου πληροί τα κριτήρια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΚΕΔΚΕ όσων αφορά την κατηγοριοποίηση οικιστικών συγκροτημάτων, τα οποία αναλυτικά αναφέρθηκαν στη κοινή συνεδρίαση και μπορεί να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί σαν ξεχωριστός Δήμος με τις αναγκαίες συνεργασίες με άλλους Δήμους, την Περιφέρεια ή άλλους φορείς.

Επιπλέον ειπώθηκε ότι το να συνενωθούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες αναγκαστικά και να γίνουν από 1.034 σε 350 δεν είναι πανάκεια για την ανάπτυξή τους χωρίς να υπάρχει συζήτηση και ουσιαστικός διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης (τι αυτοδιοίκηση θέλουμε; Τι πόρους θα έχει; Τι αρμοδιότητες; κ.τ.λ.). Θα πρέπει για να βρεθούν οι πόροι, να υπάρξει επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας (πάταξη φοροδιαφυγής, πόθεν έσχες, ασφαλιστικό, ανεργία κ.τ.λ.).

Επίσης ανέφερα ότι θα πρέπει η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ να συνεχίσει να είναι και ΤΟΠΙΚΗ αλλά και ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Και αυτό δεν θα γίνει εάν αναγκαστικά συνενωθούν όλοι οι μικροί και οι μεσαίοι δήμοι για να κάνουμε τον περιβόητο αριθμό 350 που προτείνει το Ι.Τ.Α. στην ΚΕΔΚΕ.

Επιπλέον ειπώθηκε ότι ο Δήμος Νέας Αγχιάλου ανήκει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 και είναι επιπλέον στους 17 μαρτυρικούς δήμους που έχουν την έδρα και το όνομα του Δήμου. Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2009, στους δήμους αυτούς, να διατηρηθούν ως έχουν τα διοικητικά τους όρια.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ