«Σμυρναίικος Κλήδονας» με τους «Ίωνες» στη Νέα Αγχίαλο
Ο Σύλλογος γυναικών Νέας Αγχιάλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Αγχιάλου διοργανώνουν την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006 εκδήλωση με την παρουσίαση του λαογραφικού εθίμου «Σμυρναίικος Κλήδονας». Το δρώμενο παρουσιάζεται από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» στο Πάρκο της Κεντρικής Πλατείας της Νέας Αγχιάλου στις 8 το βράδυ.
Οι «Ίωνες» έχουν μέχρι σήμερα παρουσιάσει έναν σημαντικό αριθμό από δρώμενα που διακρίνονται για την ευαισθησία και την πληθωρικότητά τους, διαπλέκοντας αρμονικά τον λόγο με την ζωντανή μουσική, το τραγούδι και το χορό.
Το έθιμο του «Κλήδονα» έχει τις ρίζες του σε πανάρχαιες γιορτές σχετικές με το θερινό ηλιοστάσιο και τη μαντεία. Ο νεοελληνικός λαϊκός πολιτισμός περίσωσε στη συνέχεια των χρόνων τους ερωτικούς χρησμούς συνδέοντάς τους με την εξαγνιστική, «μαγική» δύναμη του νερού και της φωτιάς.
Ο «Σμυρναίικος Κλήδονας» ξεκινά με σύντομη αναφορά στο αρχαίο ιερό της Κληδόνος, που υπήρχε στη Σμύρνη. Ακολουθεί εκτενώς το λαϊκό έθιμο με τον τρόπο που πραγματοποιούταν τα νεότερα χρόνια στη Σμύρνη μ’ έναν καθαρά τελετουργικό τρόπο. Το «κοράσιον – Πυθία» με το Μαινεμενιό πιθάρι και το αμίλητο νερό, η συλλογή των αντικειμένων-«ριζικάρια», το άναμμα των «Φανών» (οι φωτιές τ’ Αη Γιαννιού του Φανιστή ή Λαμπαδάρη), το «υπεράλλεσθαι την πυράν» κατά τους αρχαίους (πήδημα φωτιάς) που συμβόλιζε πράξη «καθαρτηρίων», το «άνοιγμα του Κλήδονα» την άλλη μέρα με την ανάγνωση ερωτικών ή αρσίζικων και σατιρικών διστίχων. Το πόσιμο του αμίλητου νερού, η περιφορά στους μαχαλάδες στη συνέχεια και ένα ατέλειωτο γλεντοκόπι με τραγούδια και καρσιλαμάδες, απτάλικους και ζεϊμπέκικους χορούς, που κρατούσε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το πολύμορφο δρώμενο θα ζωντανεψει με την συμμετοχή τόσο της θεατρικής ομάδας των «Ιώνων», όσο και των παραδοσιακών τμημάτων χορού και χορωδίας.
«Σμυρναίικος Κλήδονας» με τους «Ίωνες» στη Νέα Αγχίαλο
Ο Σύλλογος γυναικών Νέας Αγχιάλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Αγχιάλου διοργανώνουν την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006 εκδήλωση με την παρουσίαση του λαογραφικού εθίμου «Σμυρναίικος Κλήδονας». Το δρώμενο παρουσιάζεται από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» στο Πάρκο της Κεντρικής Πλατείας της Νέας Αγχιάλου στις 8 το βράδυ.
Οι «Ίωνες» έχουν μέχρι σήμερα παρουσιάσει έναν σημαντικό αριθμό από δρώμενα που διακρίνονται για την ευαισθησία και την πληθωρικότητά τους, καθώς διαπλέκουν αρμονικά τον λόγο με την ζωντανή μουσική, το τραγούδι και το χορό. Ο «Κλήδονας» είναι το πρώτο στη σειρά (1997, Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Νέας Ιωνίας). Ακολούθησαν: «Μικρασία, του ονείρου μας η Γη», «Σεργιάνι στη Σμύρνη των παχνιδιατόρων» (Δημοτικό Θέατρο Βόλου), Σου γράφω από το Μέτωπο»(Ανοιχτό Θέατρο Δ.Ν.Ι.) «Σμυρναίικο τραγούδι» (Αμφιθέατρο Κορδάτος Παν/μίου Θεσσαλίας), «Αχ, Μεμλεκετ, Μεμλεκετ» (Μεταξουργείο), με τελευταία χρονικά τα: «Πάσχα στη Μικρασία» και «Σεβντάδες και έρωτες στη Μικρασία», που απέσπασε ευμενέστατα σχόλια.
Το έθιμο του «Κλήδονα» έχει τις ρίζες του σε πανάρχαιες γιορτές σχετικές με το θερινό ηλιοστάσιο και τη μαντεία. Ο νεοελληνικός λαϊκός πολιτισμός περιέσωσε στη συνέχεια των χρόνων τους ερωτικούς χρησμούς συνδέοντάς τους με την εξαγνιστική, «μαγική» δύναμη του νερού και της φωτιάς.
Το δρώμενο ξεκινά με σύντομη αναφορά στο αρχαίο ιερό της Κληδόνος, που υπήρχε στη Σμύρνη. Ακολουθεί εκτενώς το λαϊκό έθιμο με τον τρόπο που πραγματοποιούταν τα νεότερα χρόνια στη Σμύρνη μ’ έναν καθαρά τελετουργικό τρόπο. Το «κοράσιον – Πυθία» με το Μαινεμενιό πιθάρι και το αμίλητο νερό, η συλλογή των αντικειμένων-«ριζικάρια», το άναμμα των «Φανών» (οι φωτιές τ’ Αη Γιαννιού του Φανιστή ή Λαμπαδάρη), το «υπεράλλεσθαι την πυράν» κατά τους αρχαίους (πήδημα φωτιάς) που συμβόλιζε πράξη «καθαρτηρίων», το «άνοιγμα του Κλήδονα» την άλλη μέρα με την ανάγνωση ερωτικών ή αρσίζικων και σατιρικών διστίχων. Το πόσιμο του αμίλητου νερού, η περιφορά στους μαχαλάδες στη συνέχεια και ένα ατέλειωτο γλεντοκόπι με τραγούδια και καρσιλαμάδες, απτάλικους και ζεϊμπέκικους χορούς, που κρατούσε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το πολύμορφο δρώμενο θα ζωντανέψει με την συμμετοχή τόσο της θεατρικής ομάδας των «Ιώνων», όσο και των παραδοσιακών τμημάτων χορού και χορωδίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου