Παρασκευή, Ιουνίου 8

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΩΑ ΓΗ


Ένα ιδιαίτερο ταξίδι-επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Αγχιάλου το 4ήμερο από 25 μέχρι και 28 Μαϊου 2007, στην Πομόριε Βουλγαρίας (παλαιά Αγχίαλος Μαύρης Θάλασσας). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο εορτασμού των 15 χρόνων ίδρυσης του Βουλγαροελληνικού Συλλόγου « Η Αγχίαλος» της πόλης Πομόριε. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών του συλλόγου είναι ελληνικής καταγωγής, είτε και από τους δύο γονείς είτε από τον ένα γονέα. Ο σύλλογος αυτός δημιουργήθηκε το 1992, μετά την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, της Νέας Αγχιάλου και της Πομόριε που πραγματοποιήθηκε το 1990. Αυτή η γενναία απόφαση, για την εποχή που πραγματοποιήθηκε, έδωσε την δυνατότητα να συσφιχθούν οι σχέσεις των δύο πόλεων σε επίπεδο απλών ανθρώπων αλλά και σε επίπεδο αντιπροσωπειών.
Έτσι λοιπόν, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Αγχιάλου, διοργάνωσε αυτήν την επίσκεψη στα πλαίσια ανταλλαγών που πραγματοποιούνται μεταξύ των δύο πόλεων. Το προηγούμενο έτος και με αφορμή τα 100 χρόνια του ολοκαυτώματος της Αγχιάλου, η χορωδία του Βουλγαροελληνικού Συλλόγου «Η Αγχίαλος», επισκέφθηκε τη Νέα Αγχίαλο, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Οργανισμού, και συμμετείχε στο 11ο Χορωδιακό Φεστιβάλ της Νέας Αγχιάλου.
Ο συγκεκριμένος σύλλογος της Πομόριε έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο, μεταξύ των οποίων είναι η λειτουργία σχολείου-φροντιστηρίου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, γυναικεία χορωδία ενηλίκων και παιδική χορωδία, καθώς και χορευτικό τμήμα παιδιών και εφήβων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του συλλόγου διήρκεσαν δύο ημέρες. Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 26 Μαϊου 2007, διοργανώθηκε, σε αίθουσα ξενοδοχείου της Πομόριε, ημερίδα με θέμα «Η σημασία των Βουλγαροελληνικών Συλλόγων για τη διατήρηση των παραδόσεων και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών». Την εκδήλωση συντόνιζε η πρόεδρος του Βουλγαροελληνικού συλλόγου Στέφκα Αλίκοβα. Η ελληνικής καταγωγής Ροσίτσα Τοπάλοβα και υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του Μουσείου Μπουργκάς (πρώην Πύργος), αναφέρθηκε στη συνεισφορά των Ελλήνων στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Αγχιάλου-Πομόριε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο κ. Νίκος Ζουλιάμης από τα Σέρβια Κοζάνης αναφέρθηκε στις πολιτιστικές ανταλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των Σερβίων και της Πομόριε, καθώς και στο ιστορικό των σχέσεων των δύο πόλεων. Ο κ. Ιωάννης Μηνούδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για πολιτιστικές ανταλλαγές της Ομοσπονδίας με τους Βουλγαροελληνικούς συλλόγους με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεών τους. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Αγχιάλου κ. Ευθύμιος Τσάμης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν για τις σχέσεις των δύο πόλεων, οι πολιτιστικές ανταλλαγές που πραγματοποιούνται, βοηθούμενες και από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Τέλος, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη, κ. Νίκος Μαθιουδάκης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις σχέσεις των χωρών Ελλάδας και Βουλγαρίας, την προοπτική των σχέσεων αυτών στα νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Βουλγαροελληνικοί σύλλογοι για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Μετά το πέρας των ομιλιών τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια οι χορωδίες των Βουλγαροελληνικών Συλλόγων Σωζόπολης και Μεσέμβριας. Στη συνέχεια όλοι όσοι παρακολούθησαν τις ομιλίες μετέβησαν στα γραφεία τοπικού συλλόγου, ο οποίος στεγάζεται σε ένα από τα λίγα σπίτια που διεσώθησαν από την πυρκαγιά του 1906. Το σημαντικό για την ιστορία της παλαιάς Αγχιάλου κτήριο το ανακαίνισαν τα μέλη του συλλόγου με προσωπική εργασία, ενώ βοήθησαν οικονομικά αυτήν την προσπάθεια πλήθος φίλων του συλλόγου και από την Ελλάδα . Στη λιτή εκείνη δεξίωση του Βουλγαροελληνικού συλλόγου «Η Αγχίαλος», όλοι οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να συσφίξουν περισσότερο τις σχέσεις τους.
Την επόμενη ημέρα, 27 Μαϊου 2007, σε θέατρο της πόλης, η χορωδία ενηλίκων και η παιδική χορωδία του Συλλόγου τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια, συγκινώντας το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση. Επίσης χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς τα χορευτικά τμήματα εφήβων και παιδιών του Συλλόγου, εντυπωσιάζοντας με την απόδοσή τους. Τέλος, εμφανίσθηκε το χορευτικό τμήμα του Δήμου Νέας Αγχιάλου, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων όσοι παρευρέθησαν και γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων. Στη συνέχεια η πρόεδρος του Βουλγαροελληνικού συλλόγου «Η Αγχίαλος» κ.Αλίκοβα απένειμε αναμνηστικές πλακέτες για τα 15 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου, σε όσους στήριξαν και βοήθησαν στην προσπάθεια της ίδρυσης και συνεχούς λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, απένειμε πλακέτες στον Δήμαρχο Νέας Αγχιάλου Ηλία Καραπατάκη, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Αγχιάλου Ευθύμιο Τσάμη, στον πρώην πρόεδρο και νυν αντιδήμαρχο Νέας Αγχιάλου Παύλο Δημόπουλο, επί της θητείας του οποίου έγινε η αδελφοποίηση Νέας Αγχιάλου- Πομόριε, στον πρώην πρόεδρο του συλλόγου Αγχιαλιτών της Αθήνας Δημήτριο Καραγατσλή, την πρώην γραμματέα του
ίδιου συλλόγου Ευαγγελία Αργυροπούλου, στο νυν προεδρείο του συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας, στον κ. Νίκο Ζουλιάμη και τέλος στον χοροδιδάσκαλο του χορευτικού τμήματος Νέας Αγχιάλου Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη..
Το τριήμερο αυτό ταξίδι του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Αγχιάλου ήταν ένα ταξίδι επίσκεψης και γνωριμίας με τη μητρώα γη, για πολλούς από τους 48 συμμετέχοντες σε αυτό. Επίσκεψη και γνωριμία με τον τόπο από όπου πριν 100 χρόνια ξεκίνησαν διωγμένοι οι πρόγονοι των σύγχρονων κατοίκων της Νέας Αγχιάλου και μετά από πολλές περιπέτειες και θυσίες δημιούργησαν τη νέα τους πατρίδα. Όλοι οι εκδρομείς γνώρισαν ή ξαναβρέθηκαν στην «Αχελώ», αλλά και επισκέφθηκαν και γνώρισαν την πανέμορφη και διατηρητέα πόλη της Μεσέμβριας, καθώς και την εντυπωσιακή πόλη της Βάρνας. Σε αυτήν την επίσκεψη δόθηκε η δυνατότητα να ξανασυναντηθούν γνωστοί και συγγενείς και από τις δύο πόλεις, να δημιουργηθούν νέες γνωριμίες και φιλίες, να ξανακουστεί και μιληθεί η ελληνική γλώσσα σε αυτή την οικεία περιοχή της Ανατολικής Θράκης, όπου έζησε και μεγαλούργησε για αιώνες ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνισμού. Το ταξίδι αυτό θα μείνει αξέχαστο, αλλά θα αποτελέσει και αφορμή για πολλούς από τους συμμετέχοντες σε αυτό να ξαναβρεθούν σε αυτό τον όμορφο τόπο της Μαύρης Θάλασσας, να συναντηθούν για μία ακόμη φορά με τους συγγενείς τους αλλά και τους παλιούς και νέους φίλους που παρέμειναν στη παλιά πατρίδα, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς που υπάρχουν, σε ανθρώπινο αλλά και σε επίπεδο κοινωνιών, μεταξύ των πόλεων Νέας Αγχιάλου και Πομόριε (πρώην Αγχίαλος) Βουλγαρίας.