Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟΥΠΙ

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εξεύρεση χρηματοδότησης προκειμένου να ολοκληρωθούν τα παράλληλα έργα του αναδασμού στην περιοχή Στούπι ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο Δήμος Νέας Αγχίαλου. Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Νέας Αγχιάλου, κ. Ηλίας Καραπατάκης απέστειλε στον Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια σχετική επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Εδώ και χρόνια μας απασχολεί ένα σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της περιοχής της Νέας Αγχιάλου.
Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έκτασης 2700 στρεμμάτων που βρίσκεται στα όρια του ρυμοτικού σχεδίου της πόλης μας και σε άμεση επαφή με τον Εθνικό δρόμο Βόλου – Μικροθηβών.
Στην παραπάνω περιοχή οριστικοποιήθηκε το1999 ένα σημαντικό έργο, ο αναδασμός, με την επωνυμία, «Αναδασμός Στούπι Νέας Αγχιάλου».
Με το παραπάνω έργο η περιοχή αυτή έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα:
1. Οι ιδιοκτησίες που στην πλειονότητά τους ήταν 4.200τ.μ. η κάθε μια, απέκτησαν δρόμους 6 μέτρων ενώ δεν είχαν κανέναν και απέκτησαν συγκεκριμένη θέση και μέγεθος.
2. Το Δημόσιο μετά τον έλεγχο των τίτλων εξασφάλισε έκταση 480 στρεμμάτων περίπου, που έχει καταγραφεί και στα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου.
3. Το Δημόσιο εισέπραξε πολλά εκατομμύρια από εκτάσεις που εξαγοράστηκαν από κατόχους με βάσει τη σχετική νομοθεσία.
4. Σταμάτησαν οι καταπατήσεις των παραπάνω εκτάσεων.
5. Σταμάτησαν οι αντιδικίες μεταξύ των ιδιοκτητών.
Όλα όμως αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν έχουν την πρέπουσα απήχηση στους πολίτες γιατί ακυρώνονται από ένα πρόβλημα που είναι το πλέον σοβαρό. Είναι το ζήτημα της πρόσβασης προς τις ιδιοκτησίες τις οποίες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αδυνατούν να τις προσεγγίσουν. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι την ολοκλήρωση των εργασιών του αναδασμού (1999) δεν την ακολούθησε η εκτέλεση των απαιτούμενων παράλληλων έργων που προβλέπονται και από τη νομοθεσία. Η χρηματοδότηση που έγινε ήταν απειροελάχιστη μπροστά στη συνολικά απιτούμενη δαπάνη με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εκρηκτικό.
Παρακαλούμε για την όσο το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των διαδικασιών χρηματοδότησης της κατασκευής των παράλληλων έργων του αναδασμού Στούπι προκειμένου να επιλυθεί το παραπάνω χρόνιο πρόβλημα.