Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΟΛΟΥ

Τις προτάσεις του για υπό κατάρτιση Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, κατέθεσε ο Δήμος Νέας Αγχίαλου, μετά από απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος είναι μέσα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο να επιλυθούν μια σειρά από σημαντικά χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου Νέας Αγχίαλου και να προωθηθούν οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Στις προτάσεις του Δήμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
• Προσδιορισμός με σαφήνεια των επί μέρους χρήσεων γης και των ορίων οικιστικής ανάπτυξης.
• Εκπόνηση πολεοδομικών μελετών (σχεδίων) για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσπευση της σύνταξης των πολεοδομικών μελετών των παραλιακών οικισμών Κριθαριάς, Μαράθου, Αγίου Γεωργίου και Μεγάλης Βελανιδιάς .
• Χωροθέτηση βασικών υποδομών και υπηρεσιών όπως π.χ. σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, δημοτικών υπηρεσιών, βιοτεχνικού πάρκου ή βιοτεχνικής ζώνης κ.α.. Επίσης, χωροθέτησης χρήζουν η μαρίνα, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ
• Εκπόνηση σχεδίων ανάπλασης οικισμών αλλά και του παραλιακού μετώπου.
• Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
• Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού τοπικού αρχιτεκτονικού και οικιστικού περιβάλλοντος του αγροτικού χώρου και την προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς

Πολιτικές διατήρησης παραδοσιακού κτιριακού αποθέματος της Περιοχής
Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση σχετίζεται με το παραδοσιακό οινοποιείο της Νέας Αγχιάλου, το οποίο έχει απαλλοτριωθεί από την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων και κινδυνεύει άμεσα με κατεδάφιση για την συνέχιση της ανασκαφής. Το κτίριο αυτό, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής, πρέπει να διατηρηθεί και μετά από τις κατάλληλες εργασίες αναπαλαίωσης να αποδοθεί προς χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής στεγάζοντας μουσειακούς χώρους και πιθανόν χώρους πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων.

Αγροτική χωροταξία
Στο πλαίσιο της χωρικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου προτείνονται:
1. Μελέτη της χωρικής οργάνωσης των συστημάτων καλλιέργειας
2. Πλαίσιο τροποποιήσεων, μεθόδων και πρακτικών που οι γεωργοί οφείλουν να εισάγουν στην εκμετάλλευση (αγροτεμάχια) για αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που αφορούν τη ποιότητα του νερού ή κάποιων προϊόντων, είτε τη προστασία πόρων (διάβρωση, πυρκαγιές, τοπία, πανίδα, χλωρίδα).
3. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Α. Συγκοινωνιακή υποδομή
Οδικά δίκτυα
1. Η βελτίωση του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου.
2. Βελτίωση και επέκταση εσωτερικής οδοποιίας στα κεντρικά δημοτικά διαμερίσματα και στους νέους οικισμούς του Δήμου.
3. Κατασκευή σύγχρονης οδού που να συνδέει τις Μικροθήβες με τον αρχαιολογικό τους χώρο καθώς και κατασκευή χώρου στάθμευσης κοντά στο χώρο των αρχαιοτήτων.
4. Βελτίωση και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας με έργα ανάπτυξης, επέκτασης και βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, τόσο σε ότι αφορά τη διάρθρωση του δικτύου, όσο και αναφορικά με τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του.
5. Δημιουργία χώρων στάθμευσης τόσο στην κεντρική περιοχή εξυπηρετήσεων, όσο και στο παραλιακό μέτωπο (τουλάχιστον 100 μ μακριά από τις ακτές), ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Βελτίωση της Οδικής Σύνδεσης Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου

Ο διαρκώς αναβαθμιζόμενος ρόλος του αερολιμένα Νέας Αγχιάλου αναμένεται να προκαλέσει αύξηση του αριθμού των επιβατών που μετακινούνται μέσω αυτού και κατ’ επέκταση των κυκλοφοριακών φόρτων που «επιβαρύνουν» εξ αυτού το τοπικό δίκτυο. Για το λόγο αυτό είναι άκρως απαραίτητη η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της συνδετήριου οδού του αεροδρομίου με το τοπικό, επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.
Μέσα Μεταφοράς
Η κάλυψη του Δήμου με μέσα μαζικής μεταφοράς γίνεται κυρίως από και προς το Βόλο. Δυνατότητες μετακινήσεων για εξυπηρετήσεις υπάρχουν από το Δήμο Νέας Αγχιάλου προς το υπόλοιπο του νομού, χωρίς όμως ιδιαίτερη πρόβλεψη εξυπηρέτησης τοπικών αναγκών. Είναι εμφανής η ανάγκη βελτίωσης της ενδο-δημοτικής – αστικής συγκοινωνίας μεταξύ των διαμερισμάτων του Δήμου και κυρίως προς την έδρα του.

Β. Βελτίωση υποδομών για αναβαθμισμένη χρήση νέων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών και για ενεργειακά δίκτυα
Συνεχής αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου τηλεπικοινωνιακού δικτύου για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την υποστήριξη των κατοίκων και των παραγωγικών μονάδων της υπαίθρου (π.χ. ευρυζωνικά δίκτυα, δημιουργία κόμβων Internet).
3.2 Διαχείριση και αξιοποίηση υδάτινων πόρων
1 Εφαρμογή σχεδίου για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής.
2 Επέκταση δικτύου ύδρευσης όπου είναι αναγκαίο (π.χ. Οικισμοί), δημιουργία νέων γεωτρήσεων, καθώς και αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου όπου είναι απαραίτητο.
3 Έργα μικρών φραγμάτων και σχεδιασμός συστήματος μικρών λιμνοδεξαμενών και άλλων έργων (υδατο)συγκράτησης στους χείμαρρους Χωλόρεμα και Λαχανόρεμα, για αντιπλημμυρικούς και αρδευτικούς λόγους, προς εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και αποφυγή φαινομένων αποπλύσεως εδαφών και προς συγκράτηση των φερτών υλών, αφού μελετηθούν τα υδατικά ισοζύγια. Επανατροφοδοσία υπόγειου υδροφορέα σε περιοχές που εμφανίζουν οξυμένα προβλήματα διαταραχής του υδάτινου υπόγειου συστήματος από ανθρωπογενείς ή φυσικούς λόγους. Βελτίωση αρδευτικού δικτύου.
4 Πρόγραμμα προώθησης ηλεκτροδότησης των αγροκτημάτων.
5 Ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση.
3.4 Διαχείριση βοσκοτόπων-βελτίωση κτηνοτροφικών υποδομών

Eπιβάλλεται η εφαρμογή διαχειριστικών προγραμμάτων που θα έχουν σαν στόχο την αναβάθμιση των υπαρχόντων βοσκοτόπων και την αυστηρή τήρηση των ΚΟΓΠ ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον όσον αφορά στη λήψη επιδοτήσεων. Επίσης, απαιτείται προσδιορισμός ζωνών για την εγκατάσταση (ή μετεγκατάσταση) κτηνοτροφικών μονάδων, με παράλληλο εφοδιασμό με ενέργεια και νερό.
3.3 Ενίσχυση επιχειρηματικότητας
Για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέας σε συνδυασμό με τον στόχο του ΡΣΒ για την ορθολογική οργάνωση του χώρου προτείνεται:
 Ίδρυση Βιοτεχνικού Πάρκου σε έκταση περίπου 100 του Δήμου πλησίον της εθνικής οδού.
3.4 Τουριστική ανάπτυξη
• Η εξειδίκευση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό σε επίπεδο Δήμου, με τον προσδιορισμό των ειδικών περιοχών για τη χωροθέτηση τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
• Ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων της περιοχής. Κατασκευή και λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου στο χώρο του παλιού οινοποιείου στη Ν. Αγχίαλο. Ανάδειξη και λειτουργία του αρχαίου θεάτρου των Μικροθηβών.
• Δημιουργία ενοποιημένου δικτύου τουριστικών διαδρομών στους αρχαιολογικούς χώρους και στα σημεία πολιτιστικού – αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στο σύνολο του Δήμου
• Αξιοποίηση του παλαιού ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού που βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι της Ν. Αγχιάλου για την κατασκευή ξενώνα και συνεδριακού κέντρου
• Κατασκευή και αξιοποίηση μαρίνας σκαφών αναψυχής, επιβατικών σκαφών και ταυτόχρονη χρήση της ως αλιευτικού καταφυγίου στη θέση «Κόκκινα».
• Αξιολόγηση δυνατοτήτων και χωροθέτηση μικρής Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).
• Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου αειφόρου τουρισμού με παράλληλη λήψη πιστοποίησης (π.χ EMAS) και ένταξη σε διεθνή δίκτυα αειφόρων τουριστικών προορισμών.
• Πρωτοβουλία για δημιουργία δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού Θεσσαλίας» και ένταξη των μονάδων παραγωγής οίνου της περιοχής.
• Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
• Ίδρυση τουριστικού περιπτέρου στις Μικροθήβες.

3.6 Πολιτισμός-Αθλητισμός
Πολιτισμός
Ίδρυση ιστορικού – λαογραφικού μουσείου.
• Ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στο χώρο του παλιού οινοποιείου στο κέντρο της πόλης με ταυτόχρονη ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου (βλέπε και παραπάνω).
• Οργάνωση ετήσιου φεστιβάλ στο θέατρο Μικροθηβών.
• Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Αγχιάλου – Θέατρο Μικροθηβών.
• Ανάδειξη της πολιτιστικής και οικολογικής ταυτότητας της περιοχής μπορεί να συμπεριλάβει παραδοσιακά επαγγέλματα, διατήρηση μεθόδων παραγωγής (π.χ. ελαιοτριβείων, οινοποιείων).
Αθλητισμός
Μεταφορά του γηπέδου στο χώρο κοντά στο κοιμητήριο της Νέας Αγχιάλου
• Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα δημοτικά διαμερίσματα Μικροθηβών και Αϊδινίου
• Δημιουργία αθλητικών υποδομών στους οικισμούς
3.7 Περιβάλλον
• Αποτελεσματική αντιμετώπιση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και οινοποιείων.
• Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και δικτύου ομβρίων στο σύνολο του Δήμου και η ολοκλήρωση της σύνδεσης με το βιολογικό του Βόλου.
• Συνεχής καθαρισμός χειμάρρων και ρεμάτων, καθώς και των ακτών, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
• Συνεχής προστασία των θαλάσσιων υδάτων.
• Ανάπτυξη αποτελεσματικού συστήματος διαλογής και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
• Δημιουργία χώρου συγκέντρωσης και συμπίεσης στερεών απορριμμάτων και μεταφορά αυτών σε οργανωμένο ΧΥΤΑ.
• Προστασία και ανάδειξη του βιοτόπου του Λαχανορέματος.
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για ζητήματα περιβάλλοντος και ρύπανσης.
• Εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος δενδροφυτεύσεων στο σύνολο του Δήμου και δημιουργία γραμμικών πάρκων κατά μήκος των χειμάρρων.
• Μέτρα και έργα πρόληψης των κινδύνων από πυρκαγιές.