Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Σε λίγους μήνες το εμπορικό κέντρο της Νέας Αγχιάλου αλλάζει όψη με την υλοποίηση των παρεμβάσεων ανάπλασης και τη λειτουργία των νέων καταστημάτων.
Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,1 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδίους πόρους του Δήμου Νέας Αγχιάλου. Οι αναπλάσεις αφορούν μια σειρά πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών της Νέας Αγχιάλου, οι οποίες αναμένεται να μεταμορφώσουν τον εμπορικό ιστό της πόλης. Ειδικότερα, βάσει της τεχνικής έκθεσης προβλέπεται η πεζοδρόμηση της οδού Ελληνικής Αεροπορίας από την Εθνική οδό Βόλου – Μικροθηβών έως την οδό 30ης Ιουλίου και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης. Η συνέχεια της οδού Ελληνικής Αεροπορίας από την Εθνική οδό μέχρι την θάλασσα είναι ήδη πεζοδρομημένη. Στο κέντρο σχεδόν του πεζόδρομου προβλέπεται πλακόστρωση με τσιμεντόπλακες χρώματος γκρι για διέλευση οχημάτων πρώτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, απορριμματοφόρα), οχημάτων για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και οχημάτων περιοίκων. Στις εισόδους των πεζοδρομημένων τμημάτων προβλέπεται η κατασκευή ραμπών, η οποία θα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε άτομα μειωμένης κινητικότητας. Επιπλέον στην είσοδο από την εθνική οδό θα δημιουργηθεί διάβαση πεζών, η οποία σε συνδυασμό με τον φωτεινό σηματοδότη, θα εξασφαλίζει την ασφάλεια στις μετακινήσεις προς την παραλία.
Επίσης ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δημοτικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ελλ. Αεροπορίας και Αγγελίδη, υπάρχουν καταστήματα τα οποία απομακρύνονται και γίνεται η εγκατάστασή τους στη θέση των νέων, στη συμβολή των οδών 30ης Ιουλίου και Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο των υπαρχόντων καταστημάτων δημιουργείται χώρος πλατείας με σιντριβάνια, πλακοστρώσεις και δεντροφυτεύσεις. Για τον αρχαιολογικό χώρο στην οδό 30ης Ιουλίου θα δημιουργηθεί χώρος χαμηλού πρασίνου ενώ θα διατηρηθούν τα αξιολογότερα από τα υφιστάμενα δέντρα προς την πλευρά της πλατείας. Στην ίδια θέση τα υφιστάμενα κτίρια (δημοτικοί χώροι υγιεινής, χώρος οδηγών ταξί και χώρος οδηγών Δ.Χ.) θα κατεδαφιστούν για την εξασφάλιση χώρου παραμονής οδηγών Δ.Χ. και ταξί. Επιπλέον θα επεκταθεί ελαφρώς ο χώρος στάθμευσης των ταξί, ενώ τα οχήματα Δ.Χ. προβλέπεται να σταθμεύουν κατά μήκος της οδού Αλ. Παπάγου, στο δεξί τμήμα της και πάνω από την οδό 30ης Ιουλίου.
Στο χώρο της υφιστάμενης πλατείας θα κατεδαφιστούν όλες οι υπέργειες μπετονιένιες κατασκευές και ο χώρος θα διαμορφωθεί με ράμπες ακολουθώντας την κλίση του φυσικού εδάφους.