Πέμπτη, Μαΐου 29

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ»: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TOY ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ

To νέο πόνημα του συμπολίτη μας συγγραφέα, συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα - Σταθαρά, με τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Μαγνησία» (Βόλος -Νέα Ιωνία, Πήλιο, Αλμυρός, Βελεστίνο, Σκιάθος — Σκόπελος - Αλόννησος), παρουσιάζεται σήμερα, Τετάρτη 28 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νέας Αγχιάλου.
To βιβλίο παρουσιάζει την αρχή του δράματος των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή μας: την άφιξη και πρώτη εγκατάστασή τους στον Βόλο και γενικότερα στην περιοχή της Μαγνησίας, από την πρώτη μέρα που τους 'ξέβρασε το μαύρο κύμα' στην παραλία του Βόλου μέχρι την οριστική εγκατάστασή τους στην πόλη, στις συνοικίες, αλλά και ευρύτερα στις άλλες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά του νομού μας. To βιβλίο παρακολουθεί βήμα βήμα τις μακρές και επίπονες προσπάθειες των προσφύγων να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στο νέο τόπο εγκατάστασης, τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετώπισαν, τις πιέσεις προς τις δημοτικές αρχές και την κεντρική πολιτική σκηνή, τις λύσεις που προκρίθηκαν. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για τη φοίτηση των προσφύγων μαθητών στα Δημοτικά σχολεία του Βόλου, καθώς και ονομαστικός κατάλογος των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε δήμους και κοινότητες εκτός του αστικού κέντρου (Βόλος - Νέα Ιωνία), στις διάφορες περιοχές του νομού Μαγνησίας: Πήλιο, Αλμυρό, Νέα Αγχίαλο, Βελεστίνο, Βόρειες Σποράδες. Με τον τρόπο αυτό φωτίζεται σημαντικά η παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων που κατέφυγαν στο νομό Μαγνησίας και αιματοδότησαν τις τοπικές κοινωνίες με ανθρώπους εργατικούς, κοινωνικούς, καταρτισμένους, με ελληνική παιδεία, ορθόδοξη πίστη και υψηλό επίπεδο πολιτισμού.
To βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας-λαογράφος κ. Γιώργος Διονυσίου και η φιλόλογος, αρχειονόμος ΓΑΚ Ν. Μαγνησίας (Ma. Νεότερης Ιστορίας Παν/μίου Θεσσαλίας) κα. Αγγελική Νικολάου-Τσάμη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η κα. Θάλεια Δήμου, μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Νέας Αγχιάλου, ενώ θα προβληθούν σχετικές διαφάνειες. Την εκδήλωση θα κλείσει το ορχηστρικό σύνολο «Ιωνία» με μικρασιάτικα τραγούδια.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Αγχιάλου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας - που ανέλαβε και την έκδοση του βιβλίου - και της ΕΚΠΟΛ Ν. Μαγνησίας.