Σάββατο, Μαΐου 31

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΧΙΑΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Μαΐου 2008 και ώρα 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νέας Αγχιάλου εκδήλωση με ομιλία του γνωστού λαογράφου και συγγραφέα κου Γεωργίου Διονυσίου με τίτλο: “25 Μαΐου 1908. Ημέρα της οριστικής εγκατάστασης των Αγχιαλιτών στη νέα τους πατρίδα.” Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου με αφορμή τα 100 χρόνια της οριστικής εγκατάστασης των προσφύγων της Αγχιάλου του Ευξείνου Πόντου στη Νέα Αγχίαλο.
Ο κ. Γεώργιος Διονυσίου αναφέρθηκε στην 25η Μαΐου 1908 που αποτέλεσε επίσημη ημέρα εγκατάστασης των Αγχιαλιτών στη νέα τους πατρίδα καθώς επίσης και στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Μετά την 30η Σεπτεμβρίου 1907 που αποτέλεσε ημέρα θεμελίωσης της Αγχιάλου, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πόλης στις αρχές Μαΐου 1908. Το κράτος ανακύρηξε την 25η Μαΐου 1908 ως επίσημη μέρα εγκατάστασης των Αγχιαλιτών και πραγματοποίησε εκδηλώσεις και ομιλίες για αυτό το σημαντικό γεγονός. Την ημέρα αυτή εγκαταστάθηκαν οριστικά Αγχιαλίτες από τον Πειραιά, τη Χαλκίδα, την Αμαλιάπολη, τον Αλμυρό και το Βόλο όπου διέμεναν προσωρινά. Ο ομιλητής με αναλυτικό τρόπο αναφέρθηκε σε εκείνη τη σημαντική περίοδο και ξύπνησε τις μνήμες των κατοίκων της Νέας Αγχιάλου καθώς αναφερόταν στη συγκεκριμένη ημέρα που αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία της πόλης.
Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Δήμαρχος, ιερείς και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νέας Αγχιάλου, ενώ συντονιστής αυτής ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Αγχιάλου κ. Ευθύμιος Τσάμης.