Πέμπτη, Ιουλίου 20

Διεξαγωγή Συνεδρίου Μνήμης για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου Ευξείνου Πόντου

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου Ευξείνου Πόντου, στις 30 Ιουλίου 1906, και την εκδίωξη του πληθυσμού της στην Ελλάδα ο Δήμος Νέας Αγχιάλου διοργανώνει Συνέδριο Μνήμης με τίτλο «Ιστορία και Πολιτισμός του Ελληνισμού της Αγχιάλου: 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα». Το Συνέδριο περιλαμβάνει εισηγήσεις Πανεπιστημιακών και ειδικευμένων ομιλητών, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικού πεδίου.
Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι από την Παρασκευή 28 ως την Κυριακή 30 Ιουλίου. Η έναρξή του θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κόκκινος Club», ενώ οι εργασίες των επόμενων δύο ημερών θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νέας Αγχιάλου.
Οι εισηγητές θα αναφερθούν στη μακρόχρονη ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, στις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα και που οδήγησαν, τελικά, στην εκδίωξη του ελληνικού στοιχείου, αλλά και στην κοινωνική ζωή, τα έθιμα την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Τέλος θα παρουσιαστούν οι προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον στους πολίτες μέσα από σύγχρονες πρακτικές σχεδιασμού και δραστηριοποίησής τους σε πολλαπλά επίπεδα.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως έτος μνήμης για το Ολοκαύτωμα και το σύνολο των φετινών εκδηλώσεων είναι αφιερωμένες σε αυτή την επέτειο. Παράλληλα με την διεξαγωγή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση δύο θεατρικών έργων, που αφορούν την ιστορία και τα έθιμα της Αγχιάλου από την θεατρική ομάδα του Δήμου, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι ανοιχτές για το κοινό.