Πέμπτη, Ιουλίου 20

Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση «Προβολή Παλαιών Φωτογραφιών» του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου



Μια βραδιά με συγκίνηση και αναμνήσεις πρόσφερε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου σε εκείνους που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουλίου στο Αγχιάλου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο «Νίκος Σαρμάνης» στην παραλία του Δήμου. Με ευαισθησία και αίσθηση ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους και την ιστορία της περιοχής τους οι υπεύθυνοι του Συλλόγου συγκέντρωσαν περίπου 3500 παλιές φωτογραφίες, οι οποίες καταγράφουν την πορεία της Αγχιάλου από τις αρχές του περασμένου αιώνα ως τη δεκαετία του 60. Επιλεγμένες φωτογραφίες από αυτή τη συλλογή προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων.
Δίπλα στη θάλασσα, στοιχείο δεμένο με τη ζωή και την ιστορία των Αγχιαλιτών παρουσιάστηκαν φωτογραφίες-ντοκουμέντα ενός ολόκληρου αιώνα, με τις παλιότερες να μας πηγαίνουν πίσω ως το 1880. Στιγμές νοσταλγικές, δύσκολες ή χαρούμενες, που έχουν περάσει στην συλλογική μας μνήμη. Εικόνες που από ακριβά φυλαγμένα προσωπικά ενθύμια έγιναν κτήμα όλων όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Η ζωή στην όμορφη Αχελώ του Εύξεινου Πόντου, η προσφυγιά μετά το 1906, η εγκατάσταση στην νέα πατρίδα, η δύσκολη προσαρμογή, οι πόλεμοι, αλλά και οι γιορτές, τα γλέντια, η καθημερινότητα, ο μόχθος των Αγχιαλιτών, ο μόχθος των Ελλήνων, τελικά, μέσα από χρόνια και γεγονότα που σημάδεψαν το λαό μας.
Την προβολή συνόδευσε πολύ επιτυχημένα μουσική υπόκρουση, προσαρμοσμένη στις διάφορες ενότητες στις οποίες είχαν χωριστεί οι πολυάριθμες φωτογραφίες. Τον εύστοχο σχολιασμό των μελών του Συλλόγου διάνθιζαν και σχόλια των παρευρισκομένων, οι οποίοι αναγνώριζαν στις εικόνες αγαπημένα πρόσωπα και τοπία. Έτσι, παρά την μαζική προσέλευση, η εκδήλωση πήρε σύντομα το χαρακτήρα του ξεφυλλίσματος ενός οικογενειακού άλμπουμ, με όλη τη ζεστασιά και τη συγκίνηση που προσφέρει μια τέτοια ματιά στο παρελθόν.
Θερμούς υποστηρικτές στην πολύ αξιόλογη προσπάθειά του βρήκε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος το Δήμο Νέας Αγχιάλου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Οι φορείς αυτοί πρόκειται να στηρίξουν και το επόμενο βήμα του Συλλόγου, που είναι η έκδοση λευκώματος με το πολύτιμο αυτό αρχείο φωτογραφιών.