Ολοκληρώθηκαν εχθές στη Νέα Αγχίαλο οι εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου Μνήμης «Ιστορία και Πολιτισμός του Ελληνισμού της Αγχιάλου: 100 χρόνια από το ολοκαύτωμα». Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση των θερινών εκδηλώσεων του Δήμου για το 2006, έτος που είναι αφιερωμένο στην Μνήμη του ξεριζωμού του ελληνισμού της Αγχιάλου του Ευξείνου Πόντου, έναν αιώνα πριν.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν να γίνουν γνωστά στην γενιά των σύγχρονων Αγχιαλιτών, αλλά και σε κάθε πολίτη που εκτιμά την αξία της ιστορικής μνήμης, τα αίτια της καταστροφής του 1906, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που καθόρισαν την τύχη της περιοχής, ο αντίκτυπος των γεγονότων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, να σκιαγραφηθεί η συνεχής και αξιόλογη παρουσία της Αγχιάλου από την αρχαιότητα μέχρι και μετά την καταστροφή του 1906 και να διερευνηθούν η σύγχρονη πορεία και οι μελλοντικές προοπτικές της σημερινής πόλης.
Εισηγητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού αλλά και ομιλητές ειδικευμένοι στους τομείς που κάλυπτε το συνέδριο έδωσαν στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου, όπου έλαβαν χώρα οι εισηγήσεις, μια σαφή εικόνα της ιστορίας, της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού της Αγχιάλου. Η αρχή έγινε την Παρασκευή, 28 –7, εναρκτήρια ημέρα του συνεδρίου, όπου μετά από την υποδοχή από τη μικτή χορωδία του Δήμου Νέας Αγχιάλου και τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων το λόγο πήρε ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μισσούρι στις ΗΠΑ και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Εθνικών Ευεργετών κ. Μποσνάκης Παναγιώτης. Η εισήγησή του και κεντρική ομιλία του Συνεδρίου ήταν ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, με οδηγό την Ιστορία, την Ποίηση και τη Λογοτεχνία, που καταχειροκροτήθηκε από τους πολυάριθμους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς υπήρξε η απονομή τιμητικών πλακετών από τον Δήμο σε Αγχιαλίτες που έχουν να επιδείξουν σημαντική προσφορά σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής. Το βράδυ έκλεισε με ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα από τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου Αγροκώστα Βασίλειο και Εξάρχου Ελένη.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου περιέλαβε το σύνολο των εισηγήσεων. Η πρωινή συνεδρία ξεκίνησε με την ομιλία της κας Ξανθίππης Κοτζαγεώργη – Ζυμάρη, Επιστημονικής Συνεργάτιδος του Ινστιτούτου Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, η οποία έδωσε στοιχεία για την θάλλουσα εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή τής Αγχιάλου Ευξείνου Πόντου κατά τα τέλη του 19ου- αρχές 20ου αιώνα, μέσα από την καταγραφή των σχολείων, των θεατρικών ομάδων, των εκδόσεων, των βιβλιοθηκών και των Μουσείων της πόλης. Ακολούθησε η ομιλία της κα Ζιώγου-Καραστεργίου Σιδηρούλας, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία παρουσίασε τις πνευματικές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων κατά το 18ο και 19ο αιώνα, οι οποίες διαγράφονται μέσα από τις πολυάριθμες μεταφράσεις κλασικών και παιδαγωγικών ελληνικών βιβλίων στη βουλγαρική γλώσσα. Η Αρχαιολόγος – Βυζαντινολόγος και Επιστημονική Συνεργάτης Αρχαιολογικού Μουσείου της Σόφιας στη Βουλγαρία, κα Θεοκλίεβα-Στόιτσεβα Ευτέρπη, η οποία σκιαγράφησε την πολυτάραχη πορεία την μεσαιωνικής Αγχιάλου, ως προπυργίου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τόνισε την επιτακτική ανάγκη συνέχισης της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή.
Ο κ. Σπύρος Σφέτας, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατά τέλη του 19ου αιώνα και οδήγησαν στην εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο κ Γεώργιος Καζαμίας, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύνθεση και τις μετακινήσεις του ελληνικού στοιχείου του Εύξεινου Πόντου μέσα από τις επίσημες απογραφές του βουλγαρικού κράτους. Ακολούθησε η εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου και Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κου Γεωργή Γιώργου, ο οποίος παρουσίασε το συγκινητικό ενδιαφέρον του κυπριακού λαού για το δράμα των Αγχιαλιτών, όπως καταγράφηκε στον τοπικό τύπο της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα που αφορούν την καταστροφή της Αγχιάλου εμφανίζονται στον κυπριακό τύπο μέχρι και έξι μήνες μετά το ίδιο το γεγονός.
Την διαδοχή των λαών και των πολιτισμών που κατοίκησαν την αρχαία πόλη της Αγχιάλου ανέλυσε η Αρχαιολόγος – Βυζαντινολόγος και Επιστημονική Υπέυθυνος των ανασκαφών Αγχιάλου, Gergova Diana, που ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας. Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι καθένας από τους αλλεπάλληλους πολιτισμούς της περιοχής άφησε το δικό του κληροδότημα, το οποίο αφομοιώθηκε δημιουργικά από τον επόμενο πολιτισμό. Τις αρχαίες ρίζες του Κλήδονα, ενός εθίμου που και σήμερα αναβιώνει στη Νέα Αγχίαλο, διερεύνησε ο κ. Δημήτριος Μπενέκος, Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οδηγώντας μας σε ένα γοητευτικό ταξίδι σε πανάρχαιες μαγικές δοξασίες του λαού μας, ενώ ο ιστοριοδίφης κ. Γιώργος Διονυσίου μας παρουσίασε την αδιάλειπτη παρουσία των Αγχιαλιτών σε κάθε περίσταση που το έθνος των Ελλήνων βρισκόταν σε κίνδυνο.
Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της πόλης της Νέας Αγχιάλου ο κ. Χαρίλαος Μερτζάνης, Διευθυντής Μελετών, μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη που να αφορά το δυναμικό της περιοχής και που θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Η κ. Ιωάννα Ρώσση, μέλος Economic development team Southwark Council, London όρισε το σύνολο των στοιχείων που καθορίζουν το χαρακτήρα, την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες μιας σύγχρονης πόλης, με αναφορές στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου, ενώ η Δρ Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών κα Φωτεινή Ασδεράκη τόνισε τη σημασία που έχει για το Δήμο η δια βίου μάθηση και η στενή συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο.
Η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου Κυριακή 30 - 7, που ημερολογιακά αποτελεί την επέτειο του ολοκαυτώματος της Αγχιάλου της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από φορείς του Δήμου στο Ηρώο της Κεντρικής πλατείας της Νέας Αγχιάλου. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο αντιδήμαρχος κ. Παύλος Δημόπουλος, ενώ τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησε με την παρουσία του ο Νομάρχης Μαγνησίας κ, Ι. Πρίντζος. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου της Νέας Αγχιάλου, με τη συμμετοχή των εισηγητών του Συνεδρίου, δημοτών και επισκεπτών. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο κ. Μηνούδης Ιωάννης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας τόνισε το ρόλο και τις λειτουργίες των Πολιτιστικών Συλλόγων στη Σύγχρονη κοινωνία. Ο κ. Μποσνάκης, καθηγητής φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο του Βόλου μίλησε για τον άρχοντα Μιχαήλ Καντακουζηνό και την άνθιση των ελληνικών γραμμάτων στην Αγχίαλο του 16ου αιώνα Ο θεολόγος, πρωτοψάλτης, καθηγητής Εκκλησιαστικής Παραδοσιακής Μουσικής και Οργάνων στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης έκανε τοποθέτηση με θέμα «Μικρά συμβολή στην ψαλτική παράδοση της Αγχιάλου». Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Μπατρακούλης, δικηγόρος και Δρ. Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου των Παρισίων μίλησε για τη Γεωπολιτική σημασία του Εύξεινου Πόντου και το Ανατολικό ζήτημα σε σχέση με τον ελληνισμό. Ακολούθησε μια ζωντανή συζήτηση, με αναφορές στο παρελθόν της πόλης αλλά κυρίως με ενδιαφέρουσες προτάσεις για το σχεδιασμό του μέλλοντος σε επίπεδο πολιτισμού, με τη συνεργασία πανεπιστημιακών φορέων και των εμπλεκόμενων Δήμων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση δύο θεατρικών έργων βασισμένων στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Αγχιάλου. Η θεατρική ομάδα του Δήμου παρουσίασε το Σάββατο την παράσταση «Αγχίαλος, της Τύχης η μεταβολή, του Ανθρώπου η Δύναμη» σε επιμέλεια κειμένων της Αγγελικής Νικολάου-Τσάμη και την Κυριακή το έργο «Τα παραμύθια της Αχελώς», σε κείμενα του Γιώργου Διονυσίου. Και οι δύο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δ. Δακτυλά, ενθουσίασαν δημότες, επισκέπτες και προσκεκλημένους και αποτέλεσαν το καλύτερο κλείσιμο ενός επιστημονικά επιτυχημένου αλλά και συναισθηματικά φορτισμένου Συνεδρίου.