Κυριακή, Ιουλίου 2

Δελτίο Τύπου για το 2ο Φεστιβάλ Χορευτικών Συγκροτημάτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Ιουνίου στην Νέα Αγχίαλο, το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων. Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων που διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Αγχιάλου. Στο χώρο της Γιορτής Κρασιού φιλοξενήθηκαν έξι χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους μια πλούσια γεύση από το αστείρευτο απόθεμα της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του ελληνισμού.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε δεκτή από τους Αγχιαλίτες η συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος Γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης. Το κοινό παρελθόν, ο ξεριζωμός από τις πόλεις τους και η μοίρα της προσφυγιάς συνδέουν στενά τους κατοίκους των δύο περιοχών• η φετινή χρονιά ωστόσο αποκτά επιπλέον σημασία, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον διωγμό του ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας, που στιγμάτισε ανεξίτηλα την ιστορική τους διαδρομή.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Χορευτικό Τμήμα του Λαογραφικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροθηβών, το οποίο επαναλειτουργεί από την περσινή χρονιά (2005) με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Αγχιάλου, ο οποίος ανέλαβε την δαπάνη του χοροδιδασκάλου. Πολύ όμορφη και προσεγμένη ήταν και η παρουσία του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου των εν Θεσσαλία Οξυωτών. Ο Σύλλογος αποτελεί εδώ και χρόνια ένα πολύ αξιόλογο και δυναμικό κεφάλαιο της πολιτιστικής δραστηριότητας της Νέας Αγχιάλου.
Το Γυναικείο Χορευτικό Τμήμα Βαμβακούς του Δήμου Πολυδάμαντα παρουσίασε χορούς από τη Θράκη, ενώ το κέφι και η ζωντάνια στους Μακεδονίτικους σκοπούς του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Παλιού Μυλοποτάμου Δήμου Κύρου ξεσήκωσαν και ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.
Από μια παρόμοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Αγχιάλου. Παρουσιάζοντας χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας οι χορευτές έδωσαν για άλλη μια φορά μια άρτια παράσταση, με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση της περιοχής. Στον χοροδιδάσκαλο του τμήματος κ. Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Αγχιάλου για την πολυετή προσφορά του στο χορευτικό τμήμα.
Η πλειοψηφία των χορευτικών συγκροτημάτων συνοδεύτηκε από ζωντανή μουσική της παραδοσιακής ορχήστρας του κ. Θύμιου Γκογκίδη. Με σκοπούς Θράκης και Μακεδονίας έδωσε ένα μοναδικό, αυθεντικό χρώμα στην όλη εκδήλωση.
Το μουσικό και χορευτικό παρελθόν του ελληνισμού εξακολουθεί να διανύει μια ζωντανή και δυναμική πορεία στο παρόν. Εκδηλώσεις σαν το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων της Νέας Αγχιάλου ενισχύουν και επιβεβαιώνουν αυτή την πορεία και φιλοδοξούν να συνεχίσουν την προσφορά τους για πολλά ακόμη χρόνια.