Δευτέρα, Ιουλίου 10

Προβολή Παλαιών Φωτογραφιών από την Νέα Αγχίαλο


Μια ιδιαίτερη εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 16 Ιουλίου ο «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ν. Αγχιάλου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο «Νίκος Σαρμάνης» στην παραλία του Δήμου. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους και την ιστορία της περιοχής τους οι υπεύθυνοι του Συλλόγου συγκέντρωσαν περίπου 3500 παλιές φωτογραφίες, οι οποίες καταγράφουν την πορεία της Αγχιάλου από τις αρχές του περασμένου αιώνα ως τη δεκαετία του 60. Επιλεγμένες φωτογραφίες από αυτή τη συλλογή θα προβληθούν με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων το βράδυ της Κυριακής, στις 20.30.
Στιγμές του αιώνα που έφυγε, οι οποίες έχουν περάσει στη συλλογική μας μνήμη. Πέρα από εκείνους που προσωπικά εμπλέκονται, προσφέροντας τις οικογενειακές τους αναμνήσεις, η εκδήλωση απευθύνεται σε κάθε έναν που κατανοεί την σημασία της ουσιαστικής ματιάς στο πρόσφατο παρελθόν του τόπου μας.
Εικόνες νοσταλγικές, που από ακριβά φυλαγμένα προσωπικά ενθύμια θα γίνουν κτήμα όλων όσων παρευρεθούν στην εκδήλωση. Η ζωή στην όμορφη Αχελώ του Εύξεινου Πόντου, η προσφυγιά μετά το 1906, η εγκατάσταση στην νέα πατρίδα, η δύσκολη προσαρμογή, οι πόλεμοι, αλλά και οι γιορτές, τα γλέντια, η καθημερινότητα, ο μόχθος των Αγχιαλιτών, ο μόχθος των Ελλήνων, τελικά, μέσα από χρόνια και γεγονότα που σημάδεψαν το λαό μας.
Επόμενος στόχος του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου» είναι να εκδώσει λεύκωμα με το σημαντικό αυτό αρχείο φωτογραφιών. Η Προβολή Παλαιών Φωτογραφιών εντάσσεται στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Αγχιάλου για το 2006, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως έτος μνήμης για τα εκατό χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου της Μαύρης Θάλασσας.