Πέμπτη, Αυγούστου 24

Κ.Η.Φ.Η. ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Το δικό τους στέκι φροντίδας έχουν βρει αρκετοί ηλικιωμένοι στην Νέας Αγχίαλο. Πρόκειται για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), το οποίο έχει ως σκοπό λειτουργίας του, την παροχή φιλοξενίας σε ηλικιωμένους με προβλήματα
Το Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Νέας Αγχίαλου είναι διαμορφωμένο σε χώρο σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Νόμο προδιαγραφές που καλύπτουν τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων (μελών) από τη δομή. Λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στη διασταύρωση των οδών Ελευθερίας 26 και Χρηστάκη, στη Νέα Αγχίαλο. Συνολικά ο χώρος διαθέτει τέσσερις αίθουσες: 1. αίθουσα υποδοχής – συγκέντρωσης 2. γραφείο Νοσηλευτικής φροντίδας 3. χώρος ανάπαυσης 4. κουζίνα.
Οι βασικοί στόχοι του Κ.Η.Φ.Η. έχουν να κάνουν αφενός μεν με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και φροντίδας σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετούνται απόλυτα, αφετέρου με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η εργασιακή ζωή των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που απασχολούνται με την φροντίδα αυτών των ατόμων.
Το Κ.Η.Φ.Η. καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νέας Αγχίαλου. Η μονάδα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που παρατηρείται στον τομέα εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων –δηλαδή άτομα μη ικανά να αυτοεξυπηρετηθούν μόνα τους – και φυσικά να συμπληρώσει το δίκτυο των υπηρεσιών που παρέχονται στο Δήμο όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους (π.χ το Πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι).
Στο Κέντρο απασχολούνται συνολικά τρία άτομα: μία Νοσηλεύτρια, μια Κοινωνικός Φροντιστής και μια οικιακή βοηθός. Επίσης στο Κ.Η.Φ.Η. απασχολούνται ένας γιατρός μερικής απασχόλησης και ένας Φυσικοθεραπευτής που επισκέπτεται το Κέντρο δυο φορές την εβδομάδα. Επίσης για την ψυχαγωγία των μελών του Κ.Η.Φ.Η. με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δ.Α.Τ.Ε. κ. Χαράλαμπου Βέργα, κάθε Τετάρτη διασκεδάζουν τους ηλικιωμένους, μουσικό σχήμα, με πιάνο και μπουζούκι, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Διαμαντόπουλου.
Στο Κ.Η.Φ.Η. εξυπηρετούνται 40 άτομα περίπου σε καθημερινή βάση, με προτεραιότητα άτομα ανάλογα με τις ανάγκες κοινωνικών – οικονομικών προβλημάτων ή προβλήματα υγείας, για την καλύτερη όσο πιο δυνατόν ποιότητα ζωής. Το προσωπικό του Κέντρου, σε συνεργασία με τον Πρόεδρό του κ. Χαράλαμπο Βέργα, φροντίζει τους ηλικιωμένους, τις ώρες που περνούν στο Κ.Η.Φ.Η. να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κ.Η.Φ.Η. αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός δικτύου υπηρεσιών προς τα ηλικιωμένα άτομα – μαζί με το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι, το οποίο και αυτό παρέχει σημαντική βοήθεια – και για το λόγο αυτό η Δημοτική αρχή καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την βιωσιμότητα των προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας, ώστε να συνεχίσουν οι ηλικιωμένοι να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους παρέχονται από τα προγράμματα αυτά και στο μέλλον να καλυφθούν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες.