Παρασκευή, Αυγούστου 18

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Άλλο ένα μεγάλο έργο πρόκειται να υλοποιηθεί στο Δήμο Νέας Αγχιάλου. Πρόκειται για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου Νέας Αγχίαλου. Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και είναι συνολικού προϋπολογισμού 630.000€ εκ των οποίων 353.000€ θα είναι η χρηματοδότηση από τον ΘΗΣΕΑ ενώ τα υπόλοιπα από ιδία χρηματοδότηση του Δήμου. Στο Δημοτικό Συνβούλιο στις 11/8/2006 ψηφίστηκε και η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου καθώς και η εκτέλεσή του. Το έργο αφορά την πεζοδρόμηση της οδού Ελληνικής Αεροπορίας από την Εθνική οδό Βόλου- Μικροθηβών εως την οδό 30ης Ιουλίου και την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης. Η συνέχεια της οδού Ελληνικής Αεροπορίας από την Εθνική οδό εως την θάλασσα είναι ήδη πεζοδρομημένη. Στο κέντρο σχεδόν του πεζόδρομου, προβλέπεται πλακόστρωση πλάτους 3.50μ. με τσιμεντόπλακες καρό χρώματος γκρι για διέλευση οχημάτων πρώτης ανάγκης, (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα), οχημάτων για ανεφοδιασμό των καταστημάτων και οχημάτων περιοίκων. Στο κέντρο του παραπάνω τμήματος προβλέπεται λωρίδα πλάτους 1,20μ. για διέλευση ποδηλάτων.
Στη συμβολή των οδών Ελληνικής Αεροπορίας και Αγγελίδη υπάρχουν σήμερα καταστήματα τα οποία προβλέπεται να απομακρυνθούν και να γίνει άμεσα η εγκατάσταση τους στη θέση των νέων καταστημάτων τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή και πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, στη συμβολή των οδών 30ης Ιουλίου και Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο των υπαρχόντων καταστημάτων που πρόκειται να κατεδαφιστούν, δημιουργείται χώρος πλατείας με σιντριβάνια, δεντροφυτεύσεις κ.τ.λ. Το περίπτερο που υπάρχει στον ίδιο χώρο πρόκειται να μεταφερθεί σε νέα θέση. Γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο στην οδό 30ης Ιουλίου δημιουργείται χώρος χαμηλού πρασίνου, με λουλούδια και χαμηλό φωτισμό, ενώ διατηρούνται τα αξιολογότερα από τα υφιστάμενα δένδρα προς την πλευρά της πλατείας. Στην ίδια θέση τα υφιστάμενα κτίσματα (δημοτικοί χώροι υγιεινής, χώρος οδηγών ταξί), κατεδαφίζονται.
Στην είσοδο του πεζόδρομου από την οδό 30ης Ιουλίου δημιουργείται μικρών διαστάσεων χαμηλό σιντριβάνι, που σηματοδοτεί την είσοδο στον πεζοδρομημένο χώρο. Για την ενοποίηση των δυο πλατειών, που τελικά θα δημιουργηθούν, αυτής της οδού Ελληνικής Αεροπορίας και της πλατείας των νέων καταστημάτων, προτείνεται η υποχώρηση της περιτείχισης του άλσους προς την οδό Ελληνικής Αεροπορίας. Η υποχώρηση αυτή, σε συνδυασμό με την ομοιομορφία της πλακόστρωσης, δίνει στον πεζό την εντύπωση της συνέχειας του χώρου.
Στην πίσω πλευρά των νέων καταστημάτων εξασφαλίζεται χώρος από την πλατεία πλάτους 15μ. σε τέσσερα επίπεδα στα οποία τα καταστήματα θα μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, εφόσον το επιθυμούν.
Γύρω από το ηρώο και απέναντι από το σιντριβάνι εως το όριο των καταστημάτων, δημιουργείται χώρος χαμηλού πρασίνου και εμπρός από αυτόν τοποθετούνται κτιστά καθιστικά. Αυτός ο χώρος πρασίνου αποτελεί συνέχεια του άλσους που βρίσκεται στο χώρο της πλατείας με χαμηλή οριοθέτηση. Το υπάρχον άλσος με τις διαμορφώσεις του διατηρείται ως έχει. Οι δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής, οι τηλεφωνικού θάλαμοι και τα περίπτερα που υπάρχουν, διατηρούνται και όπου χρειάζεται μεταφέρονται.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Νέας Αγχιάλου, κ. Ηλίας Καραπατάκης, ΄΄το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους δημότες μας αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης μας και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρωθεί σύντομα και να απολαμβάνουμε όλοι το πραγματικά όμορφο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.΄΄