Σάββατο, Ιουνίου 14

Καθορισμός πλαισίου πρότασης σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Στη Νέα Αγχίαλο και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 26η του μηνός Μαΐου του έτους 2008, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00΄ μ.μ. συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αγχιάλου σε συνεδρίαση, κατόπιν της με αριθμό 3003/22-5-2008 έγγραφης πρόσκλησης του κ. Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε σε κάθε Σύμβουλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 17 μελών βρέθηκαν παρόντα 17, δηλαδή:

Παρόντα
1. Τσάμης Ευθύμιος (Πρόεδρος)
1. Μπούτλας Ηλίας (από το 4ο θέμα)
2. Τοκαλής Νικόλαος (Αντιπρόεδρος)
3. Μπογιατζή-Παπαγεωργίου Στυλιανή (Γραμματέας)
4. Στάνιος Νικόλαος
5. Δημόπουλος Παύλος
6. Ερρινάκης Κων/νος
7. Χολέβας Ηλίας
8. Στατήρας Κων/νος
9. Στάνιος Θεοχάρης
10. Βέργας Χαράλαμπος
11. Κολώνης Κων/νος
12. Κρίκου Ευαγγελία
13. Μπούτλας Ηλίας (μέχρι το 3ο θέμα)
14. Κιλμπασάνης Χρήστος
15. Διαμαντένιας Θεολόγος
16. Τσέλιος Ηρακλής
17. Φιλιππίδη Αικατερίνη

ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, παρουσία του Δημάρχου κ. Ηλία Καραπατάκη, εισηγούμενος δε το 2ο θέμα, έδωσε τον λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε ότι:

Κατά τη συζήτηση του θέματος παρέστησαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αϊδινίου κ. Ιωάννης Ζαβός και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μικροθηβών κ. Δημήτριος Παπανίκος, οι οποίοι νόμιμα είχαν προσκληθεί, σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 7 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.
Ενόψει της διοργάνωσης του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ με θέμα «Η πρόκληση μίας νέας Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και προκειμένου η ΤΕΔΚ Ν. Μαγνησίας να διαμορφώσει και να καταθέσει στο Συνέδριο τις θέσεις των Αιρετών του Νομού μας, πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε θετικοί στη διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, αλλά με ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του εγχειρήματος, όπως:
1. Να αποδοθούν στους ΟΤΑ όλοι οι παρακρατημένοι πόροι και διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τις επιπλέον αρμοδιότητες που τους δόθηκαν.
2. Να αξιολογηθεί η πορεία των ενοποιημένων δήμων και κατά πόσο ήταν αρνητική ή θετική για τους πολίτες.
3. Τα όρια των δήμων να προκύψουν μετά από την εκπόνηση του συνόλου των μελετών που προτάθηκαν από την ΚΕΔΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο της Κυλλήνης.
4. Οι συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι εθελοντικές και μετά από διάλογο και όχι αναγκαστικές.
5. Να μην είναι αποκομμένη η διοικητική μεταρρύθμιση Α ΄ βαθμού από την γενικότερη αναδιάρθρωση της Περιφέρειας και του κράτους (αιρετός Περιφερειάρχης κ.τ.λ.)
6. Να ληφθούν υπόψη κριτήρια που θα βλέπουν τις ανάγκες του μέλλοντος, με βάση και το παρελθόν δηλ. την παράδοση του κάθε τόπου και θα αποδυναμώνουν την γραφειοκρατία και θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότερη αποκέντρωση και ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ο «Καποδίστριας Ι» (Ν. 2539/97) είχε ορισμένα πλεονεκτήματα όπως:
• Ανάπτυξη οικονομικής κλίμακας (περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα κ.τ.λ.)
• Καλύτερη οργάνωση υπηρεσιών
• Βελτίωση διαφάνειας
• Πιο ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Καθώς και μειονεκτήματα όπως:
• Σε μερικές περιπτώσεις εσφαλμένος χωροταξικός σχεδιασμός.
• Εγκατάλειψη στελεχών των Δήμων (έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων)
• Μη ορθή εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων
• Διατήρηση χαμηλού επιπέδου επιχειρησιακής δυνατότητας (αδυναμία ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων και συμμετοχής σε προγράμματα)
• Απουσία επαρκών πόρων

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Νέας Αγχιάλου πληροί τα κριτήρια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΚΕΔΚΕ όσον αφορά την κατηγοριοποίηση οικιστικών συγκροτημάτων, ήτοι:

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

1. ΄΄Ανοικτή πόλη΄΄ - πληθυσμός < 10.000 με τοπικά διαμερίσματα
2. Ικανοποιητική κοινωνική συνοχή
3. Ικανοποιητικό παραγόμενο εισόδημα, υψηλοί δείκτες απασχόλησης (σε σύγκριση με τα επίπεδα Νομού, Περιφέρειας, χώρας)
4. Ικανοποιητική γεωγραφική συνεκτικότητα (η Αγχίαλος αρκετά μεγάλη με καλή και εύκολή πρόσβαση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, με αεροδρόμιο)
5. Κοινή και αυτόνομη πολιτιστική και ιστορική πορεία
6. Χωροταξία: α) ολοκληρωμένη γεωγραφική – χωρική ολοκλήρωση (λεκάνη απορροής – αυτόνομη γεωγραφική ενότητα). β) χαμηλές λειτουργικές εξαρτήσεις και επιρροές μεταξύ των γειτνιαζόντων οικιστικών κέντρων (ικανοποιητικό επίπεδο παροχής διαφόρων υπηρεσιών, όπως Ι.Κ.Α., Τράπεζες, Ταχυδρομείο, χώρος εστίασης και ύπνου, Σχολεία κ.τ.λ. γ) Ισχυρή τοπική ταυτότητα (καταγωγή, αγροτική οικονομία με αμπέλια, ελιές, αμυγδαλές κ.τ.λ. καθώς και αυτόνομη τουριστική ανάπτυξη) δ) Ικανοποιητική λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου μας. ε) Υπάρχουσες υποδομές (ολοκληρωμένο νέο δίκτυο εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης καθώς και προγραμματισμός άμεσης επίλυσης του έργου της αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού του Δήμου μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Δήμαρχος θεωρεί ότι ο Δήμος Νέας Αγχιάλου μπορεί να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί σαν ξεχωριστός Δήμος με τις αναγκαίες συνεργασίες με άλλους Δήμους, την Περιφέρεια ή άλλους φορείς.
Με τις προτάσεις του κ. Δημάρχου συμφώνησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Τσάμης Ευθύμιος, Μπογιατζή-Παπαγεωργίου Στυλιανή, Στάνιος Νικόλαος, Δημόπουλος Παύλος, Ερρινάκης Κων/νος, Χολέβας Ηλίας, Στατήρας Κων/νος, Στάνιος Θεοχάρης, Βέργας Χαράλαμπος, Κολώνης Κων/νος, Τοκαλής Νικόλαος, Μπούτλας Ηλίας και Τσέλιος Ηρακλής καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μικροθηβών και Αϊδινίου κ.κ. Δημήτριος Παπανίκος και Ιωάννης Ζαβός.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ευαγγελία Κρίκου και Χρήστος Κιλμπασάνης, δήλωσαν ότι συμφωνούν με τους λόγους που ανέφερε ο Δήμαρχος ώστε να παραμείνει ο Δήμος Νέας Αγχιάλου αυτόνομος Δήμος, αλλά δεν είναι δυνατό να λέμε ναι στη διοικητική μεταρρύθμιση όσον αφορά τους άλλους Δήμους. Γι’ αυτό λέμε αυτόνομος Δήμος, αλλά όχι στη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Θεολόγος Διαμαντένιας και Αικατερίνη Φιλιππίδη, κατέθεσαν κοινή γραπτή δήλωση, η οποία έχει ως εξής:
«Δεν ψηφίζουμε τις αναγκαστικές συνενώσεις των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού. Πιστεύουμε ότι πληρούμε τους όρους ώστε ο Δήμος Νέας Αγχιάλου να αποτελεί αυτοτελή Δήμο».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αγχιάλου, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του κ. Δημάρχου,

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

- Κατά πλειοψηφία και με τη θετική ψήφο του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μικροθηβών κ. Δημητρίου Παπανίκου και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αϊδινίου κ. Ιωάννη Ζαβού,
- Μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Ευαγγελίας Κρίκου, Χρήστου Κιλμπασάνη, Θεολόγου Διαμαντένια και Αικατερίνης Φιλιππίδη, για τους κατά τη συζήτηση του θέματος εκτεθέντες υπ’ αυτών λόγους –

1. Συμφωνεί με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην εισήγηση του κ. Δημάρχου.
2. Θεωρεί ότι ο Δήμος Νέας Αγχιάλου πληροί τα κριτήρια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΚΕΔΚΕ όσον αφορά την κατηγοριοποίηση οικιστικών συγκροτημάτων, όπως αυτά αναφέρονται στην εισήγηση του κ. Δημάρχου, ώστε να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί σαν ξεχωριστός Δήμος.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 86/2008.
………………………………………………………………………………………………………….




Μετά την εξάντληση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση.
Αφού συντάχθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται κανονικά όπως ακολουθεί:
Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
(Ακολουθούν υπογραφές)




Ακριβές απόσπασμα
Νέα Αγχίαλος 9 Ιουνίου 2008
Ο Δήμαρχος



Ηλίας Καραπατάκης