Τρίτη, Δεκεμβρίου 23

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ


Δημοπρατήθηκε στις 5/12/2008 η κατασκευή και εγκατάσταση συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού και Δικτύου Αποχέτευσης Νέας Αγχιάλου, έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 500.000€ και η χρηματοδότηση προέρχεται από τις πιστώσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ. Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την κατασκευή του έργου θα ξεπεράσει το ποσό των 10.000.000€ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η μελέτη θα περιλαμβάνει την τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής, μελέτες χωροθέτησης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες καθώς και τις οριστικές μελέτες για την κατασκευή των απαιτούμενων αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών.
Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα σημαντικότερα του Δήμου Νέας Αγχιάλου. Το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού και το δίκτυο αποχέτευσης θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου, ενώ από τη μελέτη θα προκύψει η θέση στην οποία θα εγκατασταθεί το σύστημα του Βιολογικού Καθαρισμού. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Νέας Αγχίαλου, κ. Ηλίας Καραπατάκης, «πρόκειται για έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, αφού θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος με την ορθολογική διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Η εγκατάσταση του συστήματος βιολογικού καθαρισμού στοχεύει στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό.»
Επόμενο βήμα για τη δημοτική αρχή είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύνταξη μελετών και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εγκατάσταση συστημάτων βιολογικού καθαρισμού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τους παραθαλάσσιους οικισμούς. Σήμερα δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις στο ΕΣΠΑ, καθώς το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτεί κατασκευή συστημάτων βιολογικού καθαρισμού και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000€.