Τρίτη, Δεκεμβρίου 23

ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, περιόδου 1940-45 παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Αγχιάλου κ. Ηλίας Καραπατάκης, εκπροσωπώντας το Δήμο του, την περασμένη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008. Η έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ζήτημα της αντιμετώπισης των ΟΤΑ μαρτυρικών περιοχών της χώρας μας κατά την σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Νέα Αγχίαλος έχει ανακηρυχθεί μαρτυρική πόλη περιόδου 1940-45 διότι τον Απρίλιο του 1943 κάηκε από τους Ιταλούς και είναι ένας από τους 17 δήμους και 4 κοινότητες όλης της χώρας οι οποίοι έχουν και το όνομα μαρτυρικής πόλης και την έδρα του Δήμου. Ο κ. Καραπατάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία στην ιστορία της Νέας Αγχιάλου, η οποία όπως είναι γνωστό ξεκινά από την παλιά Αγχίαλο, σημερινή Πομόριε της Βουλγαρίας, όπου εκεί ήταν εγκατεστημένοι από αρχαιοτάτων χρόνων Έλληνες (Ανατολική Ρωμυλία) και το 1906 οι Βούλγαροι έκαψαν την πόλη της Αγχίαλου και εκτόπισαν βιαίως τους κατοίκους της οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην νέα τους πατρίδα, την σημερινή Νέα Αγχίαλο.
Οι εργασίες της συνέλευσης έκλεισαν το σύνθημα ΄΄Κάτω τα χέρια από τις Μαρτυρικές Πόλεις΄΄ και με την απόφαση – ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
1. Οι μαρτυρικοί δήμοι να παραμείνουν αυτόνομοι
2. Να παραμείνει ο ίδιος χωροταξικός και διοικητικός σχεδιασμός.
3. Να μην επιχειρήσει η πολιτεία να καταργήσει ότι δεν μπόρεσε να καταργήσει ο κατακτητής.
4. Τα παραπάνω λεχθέντα να επιδοθούν στο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και στον αρμόδιο Υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο από επιτροπή που συστήθηκε και η οποία θα εξηγήσει και στον κ. Υπουργό γιατί θα πρέπει οι μαρτυρικοί δήμοι να μείνουν αυτόνομοι.
Σε αυτή του την προσπάθεια το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων έχει ως σύμμαχό του την δεδηλωμένη υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.